DE WHIPPET  

 

Er op uit in Ruigoord

    

Begin ‘90-er jaren besloten wij zelf whippets te gaan fokken. Als kennelnaam kozen wij Mythago, een samenvoeging van de woorden mythe en imago. Deze naam sluit goed aan op onze voorliefde voor het magisch realisme. Dat is de reden dat wij als logo een olielampje kozen, waarbij uit de rook een whippet ontstaat. Als doel van onze kennel zagen wij het fokken van mooie, functionele whippets (dual purpose). Naast deze eisen zijn wij van mening dat een whippet een zelfbewuste gezinshond moet zijn en bovenal een prettige kameraad. In bouw en karakter een echte whippet. Samengevat is dat ons ideaal beeld. Uit elk nest dat wij fokken houden wij meestal twee honden aan om vast te kunnen stellen of wij in ons doel geslaagd zijn. Wij fokken meestal maar eenmaal met een teef.

Voor mensen die overwegen een whippet te nemen volgt hier wat algemene informatie.

De whippet is de op een na kleinste windhond. Wij vinden het een aanhankelijke en intelligente hond. Een whippet heeft de zaak snel door en houdt ervan deel uit te maken van het gezin. Een whippet wil erbij horen, zal dat altijd blijven proberen en neemt als ie dit voor elkaar heeft eigenlijk met alles genoegen. Als lid van het gezin stelt de whippet prijs op andere huisgenoten, op een gezinsleven. Samen dingen doen, samen sporten, samen op vakantie. Agressieve whippets kennen wij niet, blaffen is een uitzondering. Het valt ons altijd weer op dat het op evenementen, waar soms meer dan honderd windhonden zijn, altijd opvallend stil is en dat er eigenlijk nooit een vechtpartijtje is. 

 

Op vakantie te Krenglbach (Oostenrijk)

Gehoorzamen doet de whippet redelijk, als de baas de regels maar consequent blijft toepassen.

Wil je met de whippet gaan sporten dan is het onze ervaring dat sportprestaties pas echt mogelijk zijn als de relatie baas / hond optimaal is. Een op het doel aangepaste training en voeding zijn eveneens belangrijke factoren.

De whippet heeft niet veel verzorging nodig. Hij is namelijk erg zindelijk op zichzelf. Opvallend is dat je ze, zoals bij veel andere rassen wel het geval is, niet ruikt.  

Door de glad aanliggende vacht zijn ze wat temperatuurgevoeliger dan dik behaarde rassen. Dat is de reden dat onze whippets bij (nat)kou en guur weer een dek aan krijgen. Zij slapen het liefst met een dekentje over zich heen en van de grond.

Buiten reageert de whippet als zichtjager op alles wat beweegt, ook al is het een fladderend stukje papier. Niet loslaten dus in de buurt van verkeer. Een whippet is daarom ook minder geschikt om door kleine kinderen te worden uitgelaten. 

De whippet kan wel eens wat oplopen, maar geneest snel. De whippet is geen watje.

De whippet vraagt regelmatig (dagelijkse) lichaamsbeweging. Bij een goede conditie – door de juiste voeding, voldoende beweging en een prettig harmonisch contact met het huisgezin – kan de whippet behoorlijk oud worden. Hij blijft dan tot op hoge leeftijd een actieve hond.

De whippet is geschikt om mee te wandelen, naast de fiets te lopen, te showen, om mee te coursen of naar de renbaan te gaan. De whippet is altijd bereid tot sport en spel. De whippet is een zelfbewuste, sierlijke atleet. Als je de whippet dat biedt heb je er een rustige, prettige huishond aan.  

 

 

CACIB show te Zuidlaren

 

 Whippetracing (op gewicht) te Beringen

   

Baanrennen te Rijssen

 

 

Coursing op het Ronostrand te Een